Huurbemiddeling

Wat is huurbemiddeling?

Bij geschillen tussen huurder en verhuurder, bijvoorbeeld in geval van betalingsmoeilijkheden of onenigheden rond reparaties, is het niet steeds nodig om een gerechtelijke procedure op te starten. Dit kost tijd en geld, en wordt dus in de meeste gevallen liever vermeden.

Bij huurbemiddeling doen de huurder en verhuurder beroep op een neutrale derde (de bemiddelaar) die hen helpt bij het onderling oplossen van het geschil. Deze neutrale bemiddelaar bevordert de communicatie tussen de partijen en leidt de bemiddeling in goede banen. Huurbemiddeling kan voorzien zijn in het huurcontract, maar kan ook overeengekomen worden op het moment dat er een geschil ontstaat.

 

Aagje Van Wesemael

Legal Consultant 

Werkingsjaar 2024-2025

Huurbemiddeling is volledig vrijwillig. Dit betekent dat de huurder en verhuurder de touwtjes zelf in handen houden, dat de bemiddelaar geen stappen kan zetten zonder hun toestemming, en dat ze op elk moment vrij zijn om te stoppen met de huurbemiddeling. Dit betekent dus ook dat het enkel mogelijk is om huurbemiddeling op te starten als zowel huurder als verhuurder hiermee akkoord gaan.

De essentie van huurbemiddeling bestaat er aldus in dat de partijen zelf tot een oplossing komen. De bemiddelaar begeleidt de gesprekken, maar zal zelf niet met inhoudelijke voorstellen of argumenten komen.

Hoe start ik huurbemiddeling?

Via de website van uw stad of gemeente

Veel steden en gemeenten bieden gratis huurbemiddeling aan. U kan dit nagaan op de website van uw stad of gemeente.

Voor een erkende bemiddelaar

Een erkende bemiddelaar is een persoon met de nodige opleiding en ervaring om partijen te begeleiden bij een bemiddeling. Beide partijen kunnen contact opnemen met deze bemiddelaar en hun situatie uitleggen. Het is ook mogelijk dat slechts één van de partijen deze bemiddelaar contacteert, maar zoals hierboven uitgelegd zal de huurbemiddeling pas gestart kunnen worden als beide partijen hiermee akkoord zijn.

U kan nagaan welke erkende bemiddelaars er in uw regio te vinden zijn via deze link. In geval van huurbemiddeling dient u bij ‘interventiegebied’ te kiezen voor ‘Burgerlijke en commerciële bemiddeling’.

De partijen kunnen ook beroep doen op een niet-erkende bemiddelaar, maar dit heeft tot gevolg dat er geen mogelijkheid zal zijn tot financiële rechtsbijstand en dat het bemiddelingsakkoord niet gehomologeerd kan worden (zie verder).

De vrederechter als bemiddelaar

Hoewel de huurbemiddeling geen gerechtelijke procedure is, kan hij toch plaatsvinden voor de vrederechter. De vrederechter zal in dat geval optreden als bemiddelaar. Omdat het niet gaat om een gerechtelijke procedure, zullen er ook geen gerechtskosten betaald moeten worden en zal u geen beroep moeten doen op een advocaat. De bemiddeling is volledig gratis en vrijwillig.

Om een bemiddeling bij de vrederechter op te starten, dient u zich te wenden tot het vredegerecht van het kanton waarin de verhuurde woning ligt. Welk vredegerecht bevoegd is voor uw gebied, kan u gemakkelijk nagaan via deze link. Vervolgens kan u een eenvoudige brief of e-mail sturen naar het bevoegde vredegerecht waarin u de situatie en de standpunten van beide partijen schetst, en om bemiddeling verzoekt. Het is ook mogelijk om gewoon langs te gaan bij het vredegerecht en mondeling het probleem toe te lichten bij de griffie, waarna zij u verder helpen met de aanvraag.

Hoe verloopt de huurbemiddeling?

De bemiddelaar zal allereerst aan de partijen uitleggen hoe de bemiddeling zal verlopen en praktische afspraken maken. Vervolgens mogen beide partijen hun verhaal doen en worden er mogelijke oplossingen onderzocht en onderhandeld.

De gesprekken die plaatsvinden in het kader van de bemiddeling zijn vertrouwelijk. Alleen het uiteindelijke resultaat van de bemiddeling is openbaar. Uiteraard is het wel mogelijk dat de partijen hier iets anders over overeenkomen.

Indien de partijen willen dat de overeengekomen oplossing effectief afdwingbaar is, zijn er twee mogelijkheden die ze kunnen aanwenden. Door het gebruikmaken van één van deze twee mogelijkheden, kunnen er sneller verdere stappen ondernomen worden indien een partij het bemiddelingsakkoord niet naleeft. Ten eerste is het mogelijk voor één of beide partijen om het bemiddelingsakkoord te laten homologeren door de rechtbank. Dit houdt in dat de rechter het bemiddelingsakkoord in de vorm van een vonnis giet, waardoor het bemiddelingsakkoord dezelfde uitvoerbare kracht krijgt als een rechterlijk vonnis. Ten tweede is het ook mogelijk om het bemiddelingsakkoord op te nemen in een notariële akte bij de notaris. Doorgaans zal homologeren echter goedkoper uitkomen dan het opnemen in een notariële akte.

 

‘Hulp bij huurgeschillen’, Website van de Vlaamse Overheid, https://www.vlaanderen.be/hulp-bij-huurgeschillen

DE BEIR T., Conflictafhandeling buiten de rechtbank, Intersentia, 2019, 243-286.

SENAEVE P., Bemiddeling en collaboratieve onderhandelingen na de wetten van 15 juni, 18 juni en 11 juli 2018, Intersentia, 2018, 103-121.

* De Legal Consultants die de blogs opstellen, zijn nog niet afgestudeerd en dus geen juristen, maar rechtenstudenten in hun derde bachelorjaar, of in hun eerste of tweede masterjaar van de universitaire rechtenopleiding. Deze Legal Consultants staan bovendien niet onder begeleiding van een jurist. Ghent Law School Consultancy (GLSC) heeft, naast het schrijven van blogs, vooral als doel deze studenten de kans te bieden hun juridische vaardigheden te ontwikkelen. Onze Legal Consultants streven er uiteraard naar om zo goed en nauwkeurig mogelijk blogs te schrijven, maar de inhoudelijke juistheid ervan kan niet worden gegarandeerd. GLSC is in geen geval aansprakelijk voor eventuele schade, direct of indirect, die voortvloeit uit de geschreven blogs.